Apomed

Aktualności

Wesołych Świąt!

Opublikowano: środa, Grudzień 23, 2015

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia

życzymy wszystkim

dużo zdrowia i radości

oraz spełnienia wszystkich marzeń w nadchodzących

Nowym Roku

Centrum Medyczne APOmed

Dlaczego lek nie działa?

Opublikowano: wtorek, Marzec 24, 2015

Change 72-10 11s for sale high-priced, skin jordan 11 72-10 lotions, a http://www.websystem.jpn.org/new-jordans.html mild 72-10 11s toner, a softaloe and washcloth, and http://www.freecnatrainingclasses.org/jordan+retro+11.html also 72-10 11s other all-natural 72-10 11s supplies. jordan 11 72-10 These natural merchandise are ideal for jordan 11s any jordan 11 72-10 skin concord 11s type. 72-10 11s Herbal tea shrub […]

Wiosną do okulistów trafia wielu ogrodników i rolników.

Opublikowano: wtorek, Marzec 17, 2015

– Co roku wraz z wiosną w naszej izbie przyjęć pojawia się spora grupa ogrodników, rolników, właścicieli działek i ogródków, którzy doznają urazów podczas pracy – powiedziała PAP ordynator Oddziału Okulistyki Dorosłych Uniwersyteckiego Centrum Okulistyki i Onkologii w Katowicach prof. Ewa Mrukwa-Kominek Lekarze wyróżniają urazy tępe i penetrujące gałkę oczną. Choć te pierwsze teoretycznie dają […]

Badania: pizza i czekolada mogą uzależniać jak alkohol.

Opublikowano: piątek, Marzec 13, 2015

Pizzę, czekoladę i chipsy to według naukowców najbardziej uzależniające produkty spożywcze. Zdaniem lekarza, aby zerwać z ich jedzeniem potrzebna jest terapia, jaką wykorzystuje się do leczenia uzależnień. Jak za ‚Fiscal Times’ podaje serwis Nauka w Polsce, w rankingu najbardziej uzależniających produktów spożywczych znalazło się 25 popularnych potraw. Z najnowszych badań po raz pierwszy przeprowadzonych przez […]

Raport: błonnik w produktach roślinnych zmniejsza ryzyko zgonu.

Opublikowano: wtorek, Marzec 10, 2015

Wyjątkowo korzystna dla zdrowia jest dieta obfitująca w błonnik, bo zmniejsza ryzyko zgonu z powodu wielu różnych schorzeń – wykazały obserwacje prawie 1 mln osób, których wyniki opublikował „American Journal of Epidemiology”. Dietetycy i lekarzy od wielu lat namawiają do tego, żeby spożywać jak najwięcej bogatych w błonnik warzyw i owoców oraz produktów zbożowych. Nie ulega on […]

MNiSW: ustawa o ochronie zwierząt doświadczalnych czeka na podpis prezydenta.

Opublikowano: piątek, Marzec 06, 2015

Zakończyły się parlamentarne prace nad ustawą o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych. Ustawa jest przeniesieniem na grunt polski unijnej dyrektywy 2010/63/UE – czytamy w komunikacie MNiSW, opublikowanym przez PAP 16 stycznia. Ustawa o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych lub edukacyjnych czeka już tylko na podpis prezydenta. Ustawa budziła duże zainteresowanie polskiej […]

Włochy: mniej szczepień – więcej zachorowań na grypę.

Opublikowano: wtorek, Marzec 03, 2015

Z powodu niedawnego fałszywego alarmu związanego ze szczepionkami przeciwgrypowymi we Włoszech, w obecnym sezonie zaszczepiło się o 3 miliony osób mniej niż w latach ubiegłych. Jak wynika z danych krajowej ochrony zdrowia, w obecnym tygodniu, uważanym za początek szczytu zachorowań stwierdzono ponad pół miliona przypadków grypy, o 160 tysięcy więcej niż w tym samym czasie przed […]

Eksperci: żylna choroba zakrzepowo-zatorowa to cichy zabójca.

Opublikowano: piątek, Luty 27, 2015

Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa zabija co roku dwa razy więcej osób w Unii Europejskiej, niż łącznie umiera z powodu raka piersi, prostaty, HIV/AIDS i w wypadkach drogowych – alarmują eksperci z okazji Światowego Dnia Zakrzepicy, obchodzonego 13 października. Rocznie z powodu tego schorzenia w UE umiera ponad 500 tys. osób. Jak przypominają specjaliści, żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻchZZ) jest trzecim […]

Specjaliści: epidemia otyłości zagraża rozwojowi cywilizacyjnemu.

Opublikowano: wtorek, Luty 24, 2015

Epidemia otyłości zagra rozwojowi cywilizacji, zwłaszcza w krajach biedniejszych. Aby ograniczyć negatywne skutki otyłości, m.in. ekonomiczne, konieczne jest zwiększenie nakładów na jej zapobieganie i wczesne leczenie – oceniają eksperci. Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz przypomina, że już teraz w krajach Unii Europejskiej co roku notuje się 2,8 mln zgonów związanych z nadwagą i otyłością. Światowa Organizacja Zdrowia […]

Badania: bliżej przełomu w walce z cukrzycą?

Opublikowano: czwartek, Luty 19, 2015

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opracowali technikę hodowania komórek macierzystych i zamieniania ich w komórki trzustki produkujące insulinę. To olbrzymi skok w leczeniu cukrzycy typu 1 – twierdzą naukowcy. Wyhodowana tkanka, zastąpi zniszczoną przez chorobę komórki beta wysp Langerhansa w trzustce. Z nieznanych dziś przyczyn niszczy je własny organizm pacjenta. W cukrzycy spada produkcja insuliny. Do tej pory metodą leczenia […]